2. Alemençik: Bir kuş türü
3. Ağıl:Etrafı çalılarla ya da çitlerle çevrilmiş bahçe olarak kullanılan ya da hayvanların koyulduğu alan.
4. Ağdik:Karda kullanmak için parmak kalınlığındaki yaş ağaç çubukları
yuvarlak bir biçimde eğilerek üzerinden
öküz derisi geçirilerek yapılan kar ayakkabısı
5. Ark: Sulama kanalı
6. Aba: Kıldan ya da yünden yapılan soğuk havalarda çobanların üşümemek
için kullandığı bir tür kıyafet.
7. Ahır: Hayvanlara yem vermeye yarayan içi uzun ve içi çukur tahta.Hayvanların
barınma yeri.
8. Aleyçik: Kenarları çiğ denilen birbirine geçirilmiş tahtaların yuvarlak
bir biçimde dizilmesiyle oluşturulan üstüne kıl çul atılan çadır.
9. Bıldır:Geçen sene
10. Bağ: Üzüm bahçelerinin bulunduğu yer.
11. Bostan: Salatalık
12. Boyunduruk:Çift sürerken öküzlerin
boyunlarına geçirmek için kullanılan tahtadan yapılan alet.
13. Beleş:Bedava
14. Bastık: Pekmez ve nişasta pişirilerek
yapılan karışımın bir örtü üstüne serilerek kurutulması
15. Bandık:Yere yatarak aşırı derecede sararmış,kullanılamayacak kadar kötü olan buğday sapları.
16. Bulamaç: Pekmez ya da şeker kullanılarak
nişasta veya unla yapılan yemek. Un ve suyla da yapılır.
17. Bezdirme: Yuvarlak biraz kalın mayalı
ekmek.
18. Bibi: Hala
19. Bardak: Çam ağacının içi oyularak bardak
haline getirilmesi.
20. Cücük: Kuşların yavrusu.
21. Cıbbal: Bir tür iri kuş
22. Cırrık: İri bir kuş türü
23. Cıdır: Uzun ince çubuk şeklindeki kuru ağaç
dalları.
24. Çıkrık: En az iki ipi birleştirmeye yarayan
alet.
25. Çebiç: Bir yaşındaki keçi
26. Çüşdede: İlkbaharda biten toprağın içinde
olan yenilen bir bitki
27. Çadır: Kıl çullar örtülerek yapılan
barınak.
28. Çinik: Bir ölçü aleti
29. Çitil: Çok büyük olmayan,kapaklı ,kulplu
metal kap. Küçük fidan.
30. Çultar: Üzerine oturmaya yarayan kıldan
yapılmış çul ya da çuval eskisi
31. Çiğ: İnce yassı ve uzun tahtaların ipler
yardımıyla birbirine tutturulması.
32. Çil gursak: Baharda biten ilaç yapımında
kullanılan bir mantar türü.
33. Çam: İğne yapraklı bir ağaç türü. Odunları
tutşturmak için kullanılan yağlı çam parçaları(çıra)
34. Çelli: Uzun ince sopayla kısa sopaya
vurularak oynanan çocuk oyunu.
35. Çankaz: Eğri büğrü.
36. Dolaz: Pekmez ve yufka ekmekle yapılan
yiyecek.
37. Don:Pijama
38. Darı:Mısır
39. Dirgen:Ucu iki ya da üç parmaklı uzun saplı
ağaçtan yapılan ekinleri ve otları kaldırmaya yarayan alet
40. Düven: Birkaç tahta birleştirilerek ucu
hafif havaya kaldırılarak altına çakmak taşı döşenerek yapılan ekinleri
parçalamak için kullanılan alet.
41. Dırtmık:Bir çok parmakçıklardan oluşan
yerlerden ekin ,ot,taş toplamaya yarayan alet.
42. Dizleme: Yünden yapılan dize kadar çıkan
kalın çorap
43. Döşlük: Bebeklerin bir şeyler yerken
önlerine takılan bez.
44. Enik: Kedi köpek yavrusu
45. Elcek:Eldiven
46. Ellik: Parmakların ucuna geçirilen ekin
biçerken kullanılan tahta parmaklıklar
47. Evez:Sivri sinek.
48. Evriyaç: Ekmek pişirmek için kullanılan
ince yassı tahta.
49. Firik:Olgunlaşmamış başak
50. Firez:Ekinler biçildikten sonra toprak
üzerinde kalan bölümü
51. Gofa: Çam ağacının kesilerek ince ince
kıyıldıktan sonra örülerek üzüm vb. şeylerin taşınmasına yarayan dört köşeli
sepet.
52. Göcek:Ekinlerin yeni yeryüzüne çıkarak
yeşermeye başladığı hal.
53. Guzluk: Keçi ,koyun ,inek gibi hayvanların
yavrularını koymak için yapılan özel bölüm.
54. Gölgelenmek:Dinlenmek
55. Gadıbaşı: Uzun bir sap üzerinde dikenler
içinde mor renkli çiçek açan bir bitki
56. Göğ: Mavi
57. Guzlamak: Keçilerin ve koyunların
yavrulaması
58. Gölle: Buğdayın suda pişirilmesi ya da
mısırın tanelerinin haşlanması.
59. Geçemek: Yeraltında ince uzun gövdesi olan
soyularak yenen iri yapraklı bir bitki
60. Garabal: İri yapraklı tirşik denilen bitki.
61. Goftarmak: Yemeği tabaklara bölerek
soğumaya bırakmak.
62. Gözer: İri gözenekli buğday elemeye yarayan
elek.
63. Ganat: Yaprak
64. Gaygana: Yumurtalar kırılarak tereyağında
pişirilmesi.
65. Gazzak aşı: Un ve suyun pişirilerek bulamaç
haline getirilip tereyağlı pekmez üzerine dökülerek yenen bir yemek.
66. Govgaz: İçi çürük ya da olmayan ceviz.
67. Gangıt: İçi olmayan ceviz.
68. Gav: Çok hafif
69. Heybe:İki tarafı geriye kıvrılarak dikilmiş
bir şeyler koymaya yarayan ortası omuza yada at sırtına atılacak kadar uzun
özel dokumadan yapılmış
70. Hezen:Evlerin yapımında tavanda yatay
olarak kullanılan çok kalın tahta.
71. Hakına:İki yaşındaki dişi keçi
72. Hayma: Ağaçların başına ,yada yere otların
yığılması
73. Hela: Tüvalet
74. Hüllüngeç: Salıncak.
75. Halbır: Küçük gözenekli elek
76. Hedik: Buğdayın pişirilmesi
77. Hanay: kara kovanların arılarının koyulduğu
üstü çardaklı bina.
78. Honça: Keçi ya da koyunların yavrulayışını
görene verilen bahşiş.
79. Hotaz:
Saçların karmakarışık halde olması.
80. Hazınlık: Her türlü yiyeceklerin saklandığı
bölüm.
81. Horazlak: Çam ,katran ,Kalamak gibi
ağaçları kozalağı.
82. Harın: İş yapmaktan kaçınmak.
83. Hüğ: Bağların içine bağ çubuklarıyla
yapılan özel çardak.
84. İlağnçe: Ortası çukur kenarları yayvan ve
geniş ,çukur olan yarım daire şeklinde bir kap konan abdest almak için
kullanılan kap.
85. İğ: Yün eğirmeye yarayan bir okun ucuna
yuvarlak bir tahta geçirilerek yapılan alet.
86. İngiliz: İlmeçer
87. İnne: İğne
88. İtağ: Ekmek yapılırken ortaya serilen bez.
89. İbik: Kuş,tavuk vb. hayvanların gagası.
90. Kadak:Küçük çivi
91. Kinetir. Gözerden daha iri gözenekli buğday
elemeye yarayan elek.
92. Kızzak:Karda kaymak için yapılan özel bir
oturak
93. Kazzak:Kalın kollu yün kazak
94. Kürü:Atın yavrusu
95. Keypenek: Yünden yapılan başlık
96. Kirmen: Kıl ya da yün eğirmeye yarayan
tahtadan yapılan iki kanat ve bir oktan oluşan süslü bir alet.
97. Kestirme: Çok büyük kazan.
98. Küpeli: Kestirmeden biraz küçük kazan.
99. Kepez: Kuş,tavuk vb. hayvanların başının
üzerindeki kırmızı et parçası.
100. Kösüre: Bıçakları ya da kesici metal
aletleri daha keskin hale getiren taş.
101. Kolan:Yaklaşık on santim kalınlığında uzun
dokuma.
102. Keş: Suyu süzülmüş yoğurdun yoğrularak küçük toplar haline getirilip kurutulması
103. Küsper: Peynir suyu kaynatılarak elde
edilen yiyecek.
104. Kolan: Yaklaşık on santim kalınlığında uzun
dokuma.
105. Lenger: Yayvan geniş tabak.
106. Mere: Çocuk oyunlarında kullanılan özel
işaret
107. Mık: Büyük çivi
108. Mertek: Ardıç ağacının küçük parçalar
haline getirilmesi.
109. Muhkem:Sağlam
110. Menter: Mantar
111. Nur: Peynir suyuna yoğurt karıştırılarak
kaynatılıp sonra süzülerek elde edilen yiyecek.
112. Okla: Ekmek açmak için yapılan ince uzun
tahta.
113. Okuntu: Düğüne davet etmek için gönderilen
eşya.
114. Ocak: Ateş yakılan yer.
115. Özne: Damat
116. Örme: Kıl ipler birleştirilerek örülen
kalın ip.
117. Pelit: Meşe palamudu.
118. Pibiç:Terlik
119. Pırnat: Ekinin orakla elin alacağı kadar biçilmesi.
120. Piz: Ucu sivri kalın demir parçası.
Isıtılarak delik açmaya yarar.
121. Pinnik: Karanlık
122. Pines:Tavukların yaşadığı yer
123. Püsü:Kedi
124. Pakla: Fasulye
125. Potça: Yaprakları tüylü sütünden ve
kökündeki kahve renkli yerden sakız yapılan bir bitki
126. Peşkir: Havlu
127. Post: Koyun ya da keçi derinden yapılan
tüylü deri.
128. Pısmak: Saklanmak
129. Pısırık: Utangaç,bir şey yapamayan
130. Pola: Tavukların yuvasında bırakılan tek
yumurta.
131. Pakır: Metal helke
132. Palan: At ve eşeklerin semerlerini tutması
için karnının altından geçirilen yassı dukuma.
133. Pabuç: Terlik
134. Sağdıç: Düğünde gelinin ve damadın
yardımcıları
135. Sağmen: Erkek evinden kız evine giden düğün
alayı
136. Sırtaln:Dağların bayır kısmı
137. Sığır kuyruğu: Sarı çiçekli ,süpürge
yapımında kullanılan bir bitki
138. Sülük: Salyangoz
139. Seyis: İki yaşındaki erkek keçi
140. Sıpa:Eşek yavrusu
141. Sündürüm: İnce ,uzun yuvarlak tahta.
142. Sele:Söğüt ağaçlarının ince çubuklarından
örülen saplı kap.
143. Sufa: Evlerin dış kapıdan girildikten
sonraki ara bölümü.
144. Süzek: Süzgeç.
145. Sığırlık: Evde büyükbaş hayvanların
yaşadığı bölüm.
146. Senmek:Solmak
147. Sıpa: Eşek yavrusu
148. Sakırga: Hayvanlarda olan küçük böcek.
149. Sirke: Henüz bit olmamış minik ve beyaz
olan bit yumurtası.
150. Şişek: Bir yaşındaki koyun
151. Şaplak: Tokat
152. Şapşak: Boynu eğri sert kabağın içinin
çekirdekleri çıkarılarak yapılan sıvıları almaya yarayan kuyruklu kap.
153. Toklu: Erkek koyun
154. Tünek: Tavukların geceleyin durmak için çıktıkları tahta.
155. Tahra: Ucu eğri,arkasında da küçük çıkıntı
halinde kesici ucu bulunan alet.
156. Tımarlamak: Saklamak
157. Tay: At yavrusu
158. Topalan:İlkbaharda biten küçük yuvarlak şeklinde
olan yenilen bir bitki. Özel hamurdan yapılan yuvarlaklar.
159. Toy: Çok küçük,genç
160. Tolunga: Yuvarlak biraz kalın sopa.
161. Tekne: Uzun ve kalın bir çamın yassı bir
biçimde içi oyularak su vb. koymak için yapılması.
162. Urup: Çiniğin dörtte bir ölçüsü
163. Ufra:Yufka ekmek açılırken ekmekten
dökülerek biriken biraz iri un
164. Yartma:Kıl eğrilerek dokunun ipe üç halka
takılarak özel bir biçimde yere serilerek içine ot yada ekin özel bir dizaynla
konularak yapılan yığın
165. Yiğin: Ekinlerin getirilerek bir yere
toplanması
166. Yular:Atların ya da eşeklerin başlıklarına
taklan ip
167. Yaba:Ucu en az beş parmaklı uzun saplı
tahtadan yapılan samanları kaldırmaya yarayan alet
168. Yapağ: Keçilerin kıllarının arasında
biriken pamuksu tüyler.
169. Yonga: Ağaçlar kesilirken çıkan ince ve
yassı küçük parçaçıklar.
170. Yannık: Bütün halinde yüzülen keçi veya
koyun derisinin tüyleri özel bir yöntemle yolunarak içine yoğurt basılacak hale
getirilmesi.
171. Zillik: Soğanın ortasından çıkan erkeği
172. Zelve:Çift sürerken öküzlerin boyunlarının
geçirildiği yere takılarak boyunlarının sabitlenmesini sağlayan tahtadan
yapılan ucu biraz kalın çubuk.
173. Zıvlık: Kengerler çıkarıldıktan sonra
yerinde biten çok tatlı olan kenger çubukları
174. Zibil: Büyükbaş hayvanlarının boklarının
birikmesiyle oluşan gübre.

Ellam:heralde
YanıtlaSilDoğru :)
YanıtlaSilMangılın battı:uzun zamandır gorünmüyorsun.
YanıtlaSil"Mangılı batmak" deyim Emre ... Hatırlatmış oldun. Teşekkürler. Deyimleri ve atasözlerini de yazdım. Yakında yayınlayacağım..
Sil